Saturday 19 February 2011

Mee jawa


Bahan-bahan
  • 600 gram udang hidup
  • 37.5 gram cili serbuk
  • 150 gram tepung gandum
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu jintan manis
  • 1/2 sudu jintan putih
  • 2 cm halia
  • Tomato sos dan halba
  • sedikit daun sup dan daun bawang
  • Sedikit garam
Cara membuatnya
  1. Udang direbus dengan serbuk cili dan garam
  2. Keluarkan udang, biarkan airnya.  Tuangkan sos tomato, halba dan bancuhan tepung.  Kacau perlahan.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang serta rempah-rempah yang tinggal.
  4. Tuangkan tumisan ini ke dalam air udang tadi bersama minyaknya sekali.
  5. Masukkan daun sup dan daun bawang kedalam kuah mi jawa ini.
  6. Hidangkan dengan mi kuning.

No comments: