Monday 14 February 2011

Laksa Nyonya


Bahan-bahan:
  • 3 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 2 batang serai
  • 20 gram udang kering
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit
  • 3 kuntum bunga kantan
  • 1 sudu makan cili kisar
  • 5 helai daun limau purut
  • Beberapa helai daun kesum
  • 2 mangkuk santan
  • beberapa biji tauhu cok 
  • garam secukup rasa
  • mi kuning / bee hoon secukupnya (celur)

Bahan hiasan:
  • Daun bawang yang dihiris
  • kacang panjang celur yang dipotong-potong
  • hirisan ayam / udang rebus
  • bawang goreng
  • tauge celur

Cara membuatnya:
  1. Kisar bawang merah, bawang putih, serai, udang kering, lengkuas dan kunyit.
  2. Tumis bahan kisar tersebut hingga wangi dan kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan daun limau purut, daun kesum dan bunga kantan yang telah dipotoang-potong.
  4. Masukkan santan dan sedikit air dan biarkan sehingga mendidih.
  5. Masukkan tauhu cok dan dibiarkan sebentar sebelum memasukkan garam secukup rasa,
  6. Tuangkan keatas me kuning atau bee hoon yang telah di letakkan bahan-bahan hiasan.
  7. Sedia untuk dihidang.

No comments: